Deprese VS špatná nálada

08.04.2010 21:10

    Mnoho lidí prožívá zejména na podzim takzvaná ranní pessima (maxima potíží). Proti tomu není jiná obrana než rychle vstát, osprchovat se a rychle začít pracovat.

    Nedostatek světla nepřispívá k dobré náladě a zhoršuje psychický stav i pacientům s duševními poruchami. Proto se při léčbě depresí používá mimo jiné "fototerapie", při níž se lidé vystavují silnému umělému světlu. Dalším prostředkem proti depresím jsou léky, které se předepisují stále častěji, a to i na krátkodobé depresivní stavy.

    Za posledních deset let se více než zdvojnásobila spotřeba antidepresiv - loni Češi spolykali celkem 4,2 miliónu balení léků proti depresi, zatímco v roce 1996 šlo o 1,8 miliónu. Odborníci to nepovažují za vyloženě negativní, spolu s tím totiž klesá spotřeba nebezpečnějších hypnotik a sedativ, na nichž vzniká závislost. V roce 1989 Češi užili 6,7 miliónu balení těchto léků, v roce 2000 to bylo 4,1 miliónu balení a v roce 2004 zhruba 3,8 miliónu balení.

    Přecitlivělost a větší duševní zranitelnost na podzim potvrzují i pracovníci linky psychické pomoci, kterou provozuje Česká asociace pro psychické zdraví (ČAPZ). "Zdá se, že při horším počasí lidé pociťují své problémy výrazněji, více je vnímají a častěji o nich přemýšlejí," shodli se pracovníci.

 

Lidi často trpí špatnou náladou než depresí

    Takzvaná podzimní deprese, na kterou si někteří lidé stěžují, podle nich nemusí být známkou duševní nemoci. "Je rozdíl, přijdu-li ráno do práce a řeknu, že se mi nechce nic dělat, protože mám depku, a když z té postele ráno vůbec nevstanu a je mi jedno, že nejsem omluven v práci a že o ni mohu přijít," vysvětlili rozdíl psychologové z linky.

    Afektivní porucha zvaná deprese má několik forem. Při lehké depresi je patrný pokles nálady, ale nemocný se většinou přemůže a účastní se běžných denních aktivit. Při těžké depresi lidé pociťují hlubokou beznaděj, nevěří si a pomýšlejí na sebevraždu.

    Kvůli depresím profesionální pomoc vyhledávají spíše ženy. Muži ale čtyřikrát častěji než ženy páchají sebevraždy. Každý den spáchají v Česku sebevraždu čtyři lidé, desetkrát tolik lidí se o ni pokouší.

 
Zdroj: Novinky.cz

Moje poznámka:  Skutečně jsem trpěl silnou depresí, jak se tu popisuje a dokonce už jsem se i chtěl pokusit o sebevraždu. Naštěstí jsem se přes toto všecko dostal a teď rozhodně vím, že sebevražda je blbost, o dost bych přišel :-)

 

 

Diskusní téma: Deprese VS špatná nálada

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.

Přidat nový příspěvek